Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων

Υπηρεσίες

Στο ιατρείο γίνεται διάγνωση & αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων (αναπνευστική-δερματική αλλεργία / αλλεργία σε τροφές-φάρμακα-υμενόπτερα) σε όλες τις ηλικίες.

Διάγνωση - Αντιμετώπιση

Υπηρεσίες

Ο ειδικός Αλλεργιολόγος εξειδικεύεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων σε άτομα όλων των ηλικιών.

Στο ιατρείο γίνεται διάγνωση & αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων (αναπνευστική-δερματική αλλεργία / αλλεργία σε τροφές-φάρμακα-υμενόπτερα) σε όλες τις ηλικίες.

Οι ασθενείς που παρακολουθούνται εμφανίζουν:

  • Αλλεργική ρινίτιδα – επιπεφυκίτιδα
  • Άσθμα
  • Ατοπική δερματίτιδα
  • Τροφική αλλεργία
  • Κνίδωση – Αγγειοοίδημα
  • Δερματίτιδες εξ επαφής
  • Φαρμακευτική αλλεργία
  • Αναφυλαξία σε νυγμό μέλισσας, σφήκας
  • Ηωσινοφιλικές νόσους

Στο ιατρείο πραγματοποιούνται δερματικές δοκιμασίες (αλλεργικά τεστ), έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και φαρμακευτικές και τροφικές προκλήσεις.

Επιπλέον χορηγούνται ενέσιμη ανοσοθεραπεία με ειδικά εμβόλια με σκοπό την απευαισθητοποίηση του ασθενούς και εξάλειψη της αλλεργίας και θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες.

Επισκεφτείτε μας από το σπίτι σας

Αν κατοικείτε σε απομακρυσμένη περιοχή, σας δίνουμε την δυνατότητα να επισκεφτείτε το ιατρείο μας μέσω βιντεοκλήσης από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνό σας.

Διάγνωση - Αντιμετώπιση

Ειδική Ανοσοθεραπεία: μία μόνιμη θεραπεία για τις αλλεργίες

Η ανοσοθεραπεία στοχεύει στο να τροποποιήσει τον οργανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να έρχεται σε επαφή με την ουσία που προκαλεί την αλλεργία (δηλαδή το αλλεργιογόνο) και να μην αντιδρά, δηλαδή να μην εμφανίζονται συμπτώματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση εκχυλισμάτων από τα ένοχα αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη ελιάς, ακάρεα σκόνης, αλλεργιογόνα σκύλου, γάτας, δηλητήριο μέλισσας), στα οποία οφείλεται η αλλεργική πάθηση.

Έτσι ο ασθενής συνηθίζει την επαφή με το αλλεργιογόνο, γίνεται “ανθεκτικός” και δεν αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με αυτό στην καθημερινή ζωή. Η χορήγηση ειδικής ανοσοθεραπείας και η ορθή εφαρμογή της από ειδικό Αλλεργιολόγο μπορεί να αλλάξει τη ζωή των αλλεργικών ατόμων. Η μεγάλη πλειονότητα των ανοσοθεραπευομένων ασθενών ωφελούνται σημαντικά από την αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μείωση της έντασης και της συχνότητας των συμπτωμάτων μέχρι και 80%.

Είναι κατάλληλη

Η ειδική ανοσοθεραπεία έναντι των αλλεργιογόνων όχι μόνο ανακουφίζει από τα αλλεργικά συμπτώματα με αποτέλεσμα την μειωμένη χρήση φαρμάκων, αλλά έχει μακροπρόθεσμη επίδραση και μπορεί να παρεμποδίσει την εξέλιξη των αλλεργικών νοσημάτων. Ιδιαίτερα στα παιδιά στα οποία υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης της μιας αλλεργίας μετά την άλλη (η “ατοπική παρέλαση-atopic march”), η ανοσοθεραπεία παρέχει την δυνατότητα αναχαίτισης αυτής της πορείας, σταματώντας την εξέλιξη της σε πιο σοβαρές μορφές αλλεργίας όπως το άσθμα.

Στην περίπτωση της αλλεργίας σε έντομα, η ανοσοθεραπεία είναι η μόνη θεραπευτική προσέγγιση με απόλυτη επίδραση στην ποιότητα της ζωής των ασθενών αφού αποτρέπει τις απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις. Η αλλεργία δηλαδή αυτή θεραπεύεται αφού ο ασθενής καταφέρνει να ανέχεται τα επόμενα τσιμπήματα όσο επικίνδυνη κι αν ήταν η αντίδραση που είχε στο παρελθόν. Η ανοσοθεραπεία για την αλλεργία σε δηλητήριο εντόμων γίνεται μόνο με εμβόλια που χορηγούνται από Αλλεργιολόγο και όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Για την αναπνευστική αλλεργία η απευαισθητοποίηση μπορεί να είναι ενέσιμη ή υπογλώσσια. Έτσι, εκτός της κλασικής ενέσιμης ανοσοθεραπείας που γίνεται υποχρεωτικά στο ιατρείο υπάρχει δυνατότητα λήψης της αγωγής στο σπίτι με τη μορφή σταγόνων που τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία προτιμάται από τους μικρούς ασθενείς και από αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα συχνών επισκέψεων στο ιατρείο. Η κλασική ανοσοθεραπεία, όπως και η υπογλώσσια, διαρκεί 3-5 χρόνια και τα αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις είναι επιτυχή στην πλειοψηφία των ανοσοθεραπευομένων ασθενών.

Διάγνωση - Αντιμετώπιση

Το ιατρείο μας