- 6972 328 273
- mirtopotika@gmail.com
- Τρίκαλα & Γρεβενά
- Δε - Πα: Κατόπιν ραντεβού
Οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, επηρεάζοντας το 5% περίπου των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και το 4% των εφήβων και των ενηλίκων.
Συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με το είδος των συμπτωμάτων, την διάρκεια και την χρονική κατανομή τους και γίνεται μία αρχική εκτίμηση της αλλεργικής πάθησης
Αναζητούνται χαρακτηριστικά ευρήματα που να μας κατευθύνουν προς μια αλλεργική πάθηση μέσα από την εξέταση του δέρματος, της μύτης και των πνευμόνων
Μέσω δερματικών και άλλων δοκιμασιών γίνεται διερεύνηση και διάγνωση της αλλεργικής πάθησης και προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία
Η τροφική αλλεργία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε πρωτεΐνες που βρίσκονται σε τροφές και τις θεωρεί λανθασμένα επιβλαβείς. Συνήθως διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά σε μικρά παιδιά, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο επιπολασμός και η σοβαρότητα των τροφικών αλλεργιών αυξάνεται συνεχώς στον αναπτυγμένο κόσμο.
Οι τροφές στις οποίες συχνότερα εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις είναι το γάλα αγελάδας, το αυγό, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια και τα σιτηρά. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Υπάρχουν ασθενείς που αντιδρούν μόνο με την απλή επαφή ή την εισπνοή ατμών της τροφής.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της τροφικής αλλεργίας είναι η σωστή διάγνωση από αλλεργιολόγο ο οποίος θα διενεργήσει τον απαραίτητο έλεγχο με δερματικές δοκιμασίες (αλλεργικά τεστ), εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και τροφικές προκλήσεις όπου είναι απαραίτητο. Όσον αφορά στις επιβραδυνόμενες τροφικές αλλεργίες διαγνωστικά εκτός από τον γενικό έλεγχο, χρησιμοποιούνται οι δίαιτες αποφυγής των ενοχοποιούμενων τροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπειτα η επανεισαγωγή τους στην διατροφή.
Η αντιμετώπιση όλων των μορφών της τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνειτην αποφυγή του υπεύθυνου τροφίμου. Οι ασθενείς με άμεσου τύπου τροφική αλλεργία πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους προγεμισμένη συσκευή αυτοενιέμενης αδρεναλίνης. Τα αλλεργικά παιδιά θα πρέπει να έχουν στο σχολείο γραπτό πλάνο και φάρμακα για την αντιμετώπισης μίας αλλεργικής αντίδρασης. Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς και να ενημερώνουν για την αλλεργία τους όταν τρώνε σε εστιατόρια ή όταν τρώνε φαγητά που παρασκευάζονται από άλλους.
Δεδομένου ότι οι τρέχουσες επιλογές για τη θεραπεία της τροφικής αλλεργίας είναι περιορισμένες, το ενδιαφέρον και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και κλινικών προϊόντων για τη θεραπεία αλλεργικών ασθενειών είναι έντονο. Η τρέχουσα πλούσια έρευνα αναζητά θεραπευτικές επιλογές για όλους τους τύπους της τροφικής αλλεργίας με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι ανοσοθεραπείες με τροφικά αλλεργιογόνα εκθέτουν τον ασθενή σε αυξανόμενες δόσεις των ενοχοποιούμενων πρωτεϊνών τροφής για να τον απευαισθητοποιήσουν, δηλαδή να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι λιγότερο αντιδραστικό και να ανέχεται μεγαλύτερες δόσεις αλλεργιογόνου. Χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα απευαισθητοποίησης καθώς και νέας τεχνολογίας βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) για την διαχείριση των τροφικών αλλεργιών μπορούμε στο μέλλον να προσφέρουμε στους ασθενείς με τροφική αλλεργία μία καλύτερη και πιο ασφαλή καθημερινότητα.
Τα ψάρια εκτός από μία πολύ νόστιμη και πολύτιμη τροφή αποτελούν συχνή αιτία εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
Η αλλεργία στο ψάρι υπολογίζεται στο 1% του γενικού πληθυσμού και μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την κατανάλωση του ψαριού και μπορεί να περιλαμβάνουν ερύθημα, εξάνθημα, πρήξιμο, κοιλιακό άλγος, εμέτους, διάρροια, βήχα, και σε προχωρημένο στάδιο πτώση της πίεσης του αίματος και λιποθυμία.
Επιπλέον η αλλεργία στο ψάρι μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα κατά την επαφή του δέρματός του με ψάρι ή ακόμη και από την εισπνοή ατμών ψαριού που μαγειρεύεται.
Μία επιβραδυνόμενη μορφή αλλεργίας στο ψάρι αποτελεί το επαγόμενο από πρωτεΐνη τροφής σύνδρομο εντεροκολίτιδας (FPIES Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome), στo οποίo τα συμπτώματα εμφανίζονται ώρες μετά την βρώση ψαριού και περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους εμέτους, κοιλιακό άλγος, διάρροια και υπόταση.
Υπάρχουν κάποιοι αλλεργικοί ασθενείς στο ψάρι που ανέχονται συγκεκριμένα είδη ψαριού ή συγκεκριμένες μορφές επεξεργασίας του.
Η διαχείριση αυτής της τροφικής αλλεργίας προϋποθέτει την εκτενή αλλεργιολογική διερεύνηση και στοχεύει στην ανεύρεση ασφαλών επιλογών κατανάλωσης ψαριού και στην αποφυγή των σοβαρών αντιδράσεων.
Cookie | Διάρκεια | Περιγραφή |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 μήνες | Αυτό το cookie ορίζεται από το πρόσθετο GDPR Cookie Consent. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Ανάλυσης". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 μήνες | Αυτό το cookie ορίζεται από το πρόσθετο GDPR Cookie Consent. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Απαραίτητα". |
CookieLawInfoConsent | 11 μήνες | Αυτό το cookie ορίζεται από το πρόσθετο GDPR Cookie Consent. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της περίληψης της συγκατάθεσης που δόθηκε για την χρήση cookie. Δεν αποθηκεύει κανένα προσωπικό δεδομένο. |
elementor | Συνεδρίας | Αυτό το cookie ορίζεται από το θέμα του ιστότοπου. Το cookie χρησιμοποιείται για να επιτρέψει στον κάτοχο του ιστότοπου να εφαρμόσει ή να αλλάξει το περιεχόμενο του ιστότοπου σε πραγματικό χρόνο. |
viewed_cookie_policy | 11 μήνες | Αυτό το cookie ορίζεται από το πρόσθετο GDPR Cookie Consent. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης ή μη του χρήστη στην χρήση των cookies. Δεν αποθηκεύει κανένα προσωπικό δεδομένο. |
Cookie | Διάρκεια | Περιγραφή |
---|---|---|
_ga | 2 έτη | Αυτό το cookie ορίζεται από το Google Analytics. Το cookie χρησιμοποιείται για την διάκριση μεμονωμένων χρηστών στην διεύθυνση διαδικτύου σας. |
_gat_gtag_# | 1 λεπτό | Αυτό το cookie ορίζεται από το Google Analytics. Το cookie χρησιμοποιείται για τον περιορισμό του αριθμού των αιτημάτων των χρηστών προκειμένου να διατηρηθεί η απόδοση του ιστότοπού σας. |
_gid | 24 ώρες | Αυτό το cookie ορίζεται από το Google Analytics. Το cookie χρησιμοποιείται για την διάκριση μεμονωμένων χρηστών στην διεύθυνση διαδικτύου σας. |